Zdrowo Na Ludowo
Data opublikowania: 15 września 2017
- Autor:
- Alina Słowik
- ODL:
- Fundacja Sztuki, Przygody i Przyjemności ARTS
Opublikuj:
„Zdrowo na ludowo” to pomysł na upowszechnianie potraw z regionu i wypromowanie wiśni jako produktu regionalnego.
W minionym tygodniu odbyło się uroczyste podsumowanie projektu, w którym wzięły udział Koła Gospodyń i członkowie stowarzyszenia Teatr, kultura i My.
Wspominano wydarzenia z minionego lata i wspólnie spędzone miłe chwile. W czerwcu w Gminie Wiśniowa odbyło się spotkanie 7 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Wiśniowa, podczas którego przekazana została informacja na temat projektu i wdrożono pomysł zorganizowania dwóch konkursów kulinarnych na potrawę zdrową i tradycyjną. W tych kołach jest bardzo duży potencjał, ponieważ tradycje regionalne przekazywane są w ich szeregach z pokolenia na pokolenie.
W lipcu odbyły się dwa konkursy kulinarne:
– „Wiśniowskie niebo w gębie”, którego celem była reklama potraw z regionu i wypromowanie wiśni jako produktu regionalnego Gminy Wiśniowa. Każdy uczestnik musiał przygotować jedną potrawę regionalną. Jury oceniało: smak, oryginalność, sposób prezentacji i wykorzystanie w przepisie wiśni;
– „Najlepsza potrawa Beskidu Wyspowego” miał na celu promocję potraw regionu Beskidu Wyspowego. Każdy uczestnik musiał przygotować jedną potrawę regionu oraz opisać sposób jej wykonania. Jury oceniło: smak, oryginalność, sposób prezentacji i regionalność.
Spotkanie kończące projekt było okazją nie tylko do wspomnień ale do wymiany doświadczeń i snucia planów na przyszłe wspólne działania.