Celem projektu było pokazanie uczniom wielorakich form zatrudnienia, preorientacja zawodowa, rozwój zainteresowań kulinarnych oraz poszerzenie umiejętności posługiwania się nowymi technologiami.
Młodzież klas trzecich gimnazjum podglądała pracę biznesmena i tajniki prowadzenia biznesu w ramach wizyty studyjnej w firmie DZIANEL. Zapoznała się również z pracą w Hotelu SPA Medical Dwór Elizy w Długopolu Zdroju oraz z pracą artystów rzeźbiarzy w Osadzie Gaj. Tam też odwiedziła stację krótkofalarską Kłodzkiej Grupy Krótkofalarskiej EME. W ramach projektu odbyło się spotkanie z panią pilot oraz panem masażystą. Młodzież miała również kilka spotkań z panią z Centrum Planowania Kariery, podczas których otrzymała wskazówki, jak świadomie przygotować się do przyszłego wyboru swojej ścieżki kariery.
Duża część młodzieży ma za sobą pierwsze kroki na arenie kuchennej. Ona właśnie przygotowywała swoje popisowe dania i umieściła je na powstałym blogu.
Młodzież klas trzecich gimnazjum poszerzyła swoją wiedzę na temat wielu zawodów. Poznała wady i zalety wielu profesji. Na pewno działania zrealizowane w projekcie przyczynia się do bardziej świadomych wyborów związanych z ich przyszłym życiem zawodowym. Zainteresowania kulinarne będą rozwijane na powstałym w ramach projektu blogu: wklasowymkotle.blogspot.com. Poza przepisami można będzie znaleźć tam posty o naszej okolicy widzianej oczami młodzieży oraz o zainteresowaniach uczniów.
Odbiorcami projektu byli uczniowie klas trzecich gimnazjum, ich rodzice, znajomi, a także społeczność internetowa.
Centrum Planowania Kariery w Bystrzycy Kłodzkiej, firma odzieżowa DZIANEL, Kłodzka Grupa Krótkofalarska EME