Mapa strony

Warsztaty Kulinarne Z Dynią W Roli Głównej

Data opublikowania: 2 października 2023

Autor:
Zespół „Działaj Lokalnie”
ODL:
Stowarzyszenie Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że królową jesieni jest dynia. Może być piękną dekoracją w domu, da się z niej wydrążyć lampion, dzięki jej właściwościom można poprawić nasze zdrowie, ale też można z niej wyczarować wiele przepysznych dań, jak zupę, placki, dżemy, babeczki czy chlebek.

Dlatego grupa nieformalna „Aktywni niewidomi” zorganizowała warsztaty kulinarne z dynią w roli głównej. Wzięły w niej udział osoby niewidome i słabowidzące należące do hajnowskiego koła niewidomych.

Zajęcia prowadziła psychodietetyk Anna Kuczkin, która początkowo dokonała wszystkim analizy składu ciała wraz z interpretacją wyników, odkreślając, że zdrowe odżywianie to inwestycja w zdrowie dla całego organizmu. Uczestnicy warsztatów poznali również cudowne właściwości olejku z oregano, po czym zabrali się do przygotowywania kopytek dyniowych, wykorzystując do nich dynię hokkaido i ziemniaki.

Jak relacjonują uczestnicy: Kopytka wyróżniał intensywnie pomarańczowy kolor, a dodatek gałki muszkatołowej oraz kurkumy sprawił, że kluseczki stały się niezwykle aromatyczne. Te klasyczne danie z nutką oryginalności doskonale komponowało się z sosem pieczarkowo-śmietankowym. Było naprawdę smacznie, zdrowo i pomarańczowo.