„Srebrne ręce -rękodzieło i kulinarne przygody”
Data opublikowania: 6 września 2024
- Autor:
- Magda Kocaj
- Grantobiorca:
- Ryczące czterdziestki
Opublikuj:
W ramach drugiego spotkania z cyklu „Srebrne ręce -rękodzieło i kulinarne przygody” kuchnia zamieniła się w miejsce pełne aromatów, które przywodziły na myśl dawne czasy. Tego dnia seniorki pełne energii i pasji, stanęły przy kuchennych blatach, aby wspólnie przygotować potrawy ze „starych zeszytów”
Seniorki z dbałością o każdy szczegół, wybrały przepisy które przekazywane były z pokolenia na pokolenie.
W trakcie gotowania wymieniały się wskazówkami i tajnikami kulinarnymi, które zdobyły przez lata. Młodsi mogli dowiedzieć się jak przygotować idealne ciasto na kluchy lub jak długo gotować bulion aby miał głęboki smak.
Następnie wszyscy razem zasiedli przy stołach, gdzie mogli skosztować przygotowanych potraw. Na stołach królowały dwie zupy :tzw. kwas i zupa z suszonych śliwek, zaś z dań był kurczak w sosie śmietanowym, prażoki czyli dziady oraz szare kluchy z białym sosem. Na deser były pączki , ślimaczki z białym serem i tradycyjny placek drożdżowy z malinami.
Każde z tych dań było przygotowywane ze starannością, dokładnie tak jak robiły to nasze babcie.
Był to czas nie tylko na delektowanie się smakami, ale również czas na rozmowy i wspomnienia o babcinych kuchniach , zapachach świąt i niedzielnych obiadach.
„Srebrne ręce to nie tylko warsztaty kulinarne, ale również okazja do budowania więzi, przypomnienia sobie o korzeniach i wspólnego spędzania czasu. to spotkanie pokazało jak ważne są tradycje i jak wielką wartość mają przekazywane, z pokolenia na pokolenie, przepisy. Kto nie był niech żałuje.
Następne spotkanie zapowiada się równie ciekawie, my już nie możemy się doczekać .