Sokólscy Seniorzy Znają Już Tajemnice Kulinarne Pięciu Kultur
Data opublikowania: 19 sierpnia 2022
- Autor:
- Marta Andrukiewicz
- ODL:
- Fundacja „Sokólski Fundusz Lokalny”
Opublikuj:
W Sokółce odbyły się warsztaty kulinarne „Kuchnie pięciu kultur” prowadzone przez Irenę Szczęsnowicz. Zorganizował je Związek Tatarów RP Oddział Bohoniki. Założeniem projektu nie były tylko warsztaty, ale informacje o wybranych kulturach.
Dawniej przed rozpoczęciem postu wszystkie garnki i patelnie trzeba było wyszorować piaskiem, na wigilię jadło się placki, wywar z suszu i kaszę, nie jadło się ryb. Dopuszczalna była odrobina piwa i święconego wina, które dostarcza drożdży potrzebnych do lepszego trawienia w następnych dniach. Z potraw w tym dniu przygotowana była zupa solianka i syrniki (placki z serem). Przygotowane potrawy odstawiono do kuchni do gotowania i smażenia. Te i inne ciekawostki o kulturze prawosławnej opowiedział dziekan okręgu sokólskiego ks. mitrat mgr Włodzimierz Misiejuk.
Projekt dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundację „Sokólski Fundusz Lokalny” w Sokółce i Gminę Sokółka.