Celem naszego projektu było zwiększenie świadomości znaczenia zdrowego gotowania, kultury jedzenia, podawania do stołu, zachowania się podczas posiłku i poznawania nowych smaków.
W ramach projektu zorganizowaliśmy 3 wydarzenia dla dzieci:
- warsztaty kulinarne – rozmowa o zdrowym i niezdrowym jedzeniu, wykorzystanie ziół w kuchni, samodzielne przygotowanie śniadania i deseru na bazie owoców sezonowych;
- spotkanie z kuchnią i tradycjami afrykańskiej Ghany – spotkanie otwarte dla uczniów i rodziców prowadzone przez Ghanijczyka mieszkającego ok kilku lat w naszej gminie;
- warsztaty wyjazdowe w restauracji o zachowaniu się przy stole – wspólny posiłek, poznanie zwyczajów świątecznych i dekorowanie pierniczków.
W szkole dodatkowo prowadzono akcje towarzyszące – konkurs na najładniej wyciętą dynię i kiermasz książek kulinarnych.
Do rezultatów należy zaliczyć fakt, że:
- nawet małe dzieci potrafią coś upichcić i nie trzeba się bać umożliwiania im wykonywania prac kuchennych;
- dzięki spotkaniu z Ghanijczykiem poznaliśmy część Afryki, z jej historią, współczesnością i okazało się że nasze myślenie o krajach afrykańskich jest stereotypowe, niezgodne z rzeczywistością;
- mieliśmy jedyną możliwość wyjazdu wszystkich uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły na świąteczny obiad wraz z warsztatami tradycji i savoir vivre’u.
Odbiorcami projektu były wszystkie dzieci uczące się w Szkole Podstawowej w Machcinie, nauczyciele, w przypadku spotkania z Ghaną również rodzicie uczniów i osoby chętne.
Poprzez warsztaty zdobyta wiedza miała trafić do rodzinnych domów, do rodziców i dziadków.
Naszymi partnerami w projekcie byli:
- samorząd lokalny – użyczenie sal szkoły na spotkania objęte projektem;
- restauracja Antonówka;
- firma prowadząca warsztaty – Littlechef;
- osoby prowadzące spotkanie o Ghanie – Henry Appiah Gyamfi z rodziną;
- radna Katarzyna Schab;
- firma „Wycieczkowicz”;
- firmy przewozowe Kobus Henryk Komornik i Dariusz Krawczyk;
- sołectwo Adamów Rososki.