Pęckowo Łączy Pokolenia – Stowarzyszenie Klub Seniora ,,Złote Lata”
Data opublikowania: 20 listopada 2020
- Autor:
- Monika Wachowiak
- ODL:
- Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania
Opublikuj:
Przed koronawirusem nasze Stowarzyszenie Klub Seniora „Złote Lata” organizowało spotkania w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca. Seniorki gotowały tradycyjne potrawy, wypiekały ciasta, które znane są w całej okolicy. Jednak w związku z ogłoszonym stanem epidemii w Polsce, większość wydarzeń kulturalnych w Gminie Drawsko została odwołana. Ludzie zaczęli obawiać się o swoje życie. Negatywnym skutkiem epidemii stała się także izolacja społeczna.
W czasie pandemii nasza działalność została przerwana. Widzimy potrzebę powrotu do normalności i tym samym działań aktywizujących naszą społeczność. Postanowiliśmy więc wznowić działalność związaną z projektem pt. „Pęckowo łączy pokolenia – warsztaty kulinarne jako działanie zmniejszające negatywne skutki epidemii”, które stanowią nową, ciekawa ofertę spędzania wolnego czasu, nie tylko dla seniorów. Realizacja tego projektu okazała się bardzo potrzebna.
W czasie spotkań uczyłyśmy się od siebie: przekazywane były sprawdzone przepisy kulinarne „naszych babć”, dzieliłyśmy się wiedzą dotyczącą sposobu ich wykonania. Końcowym efektem była degustacja potraw. Cieszy fakt, że w warsztatach obok seniorów ze stowarzyszenia brała udział młodzież. Natomiast program „Działaj Lokalnie” umożliwił realizację naszych spotkań kulinarnych. To właśnie dzięki tym funduszom (kwota ogółem 3000zł) pochodzącym ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii oraz Stowarzyszenie „Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania”, mogliśmy zakupić artykuły spożywcze i artykuły gospodarstwa domowego. Dzięki nim udało się przeprowadzić pięć warsztatów kulinarnych w sali wiejskiej w Pęckowie.
Pierwszy warsztat kulinarny „Pieczemy kołoce” odbył się 13 sierpnia br. W czasie trwania warsztatu pani Anna Sekuterska – prezes stowarzyszenia, zapoznała uczestników z przepisem na ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi. Poznaliśmy inną nazwę tego ciasta „młodziak” lub „ciasto na młodziach”. Drugi warsztat kulinarny „Gotujemy szagówki” odbył się 27 sierpnia br. Pani Maria Banecka, członek stowarzyszenia zdradziła uczestnikom sprawdzony przepis na „kopytka”, tak aby zawsze były pulchne. Degustacja potwierdziła słuszność receptury. Trzeci warsztat kulinarny „Gotujemy zupę gulaszową” odbył się 10 września br. Nadzór nad gotowaniem sprawowały panie z klubu seniora: Maria Banecka, Maria Matelska, Grażyna Kowal, Irena Hełpa oraz Maria Michałek. Ważne w tej zupie są świeże składniki i naturalne przyprawy. Należy tu wspomnieć o roli jaką odegrał pan Franciszek Kowal, członek stowarzyszenia, który cierpliwie kroił, a potem smażył mięso. Czwarty warsztat kulinarny „Pieczemy kruche ciasteczka z oczkiem” odbył się 24 września br. Przepisem na maślane, kruche ciasteczka podzieliła się pani Maria Dembska, członek stowarzyszenia oraz opiekun sali wiejskiej w Pęckowie. Oczywiście degustacja odbyła się w miłym towarzystwie przy kawie. Najmłodszy uczestnik warsztatu miał cztery lata i wspaniale spisał się lukrując ciasteczka. Piąty warsztat kulinarny „Gotujemy ościeronki z bryją” odbył się 15 października br. W ramach wyjaśnienia ościeronki to najzwyczajniej w świecie ugotowane ziemniaki z dodatkiem kwaśnego mleka, pieprzu, podsmażonej cebulki, koniecznie tłuczone szybkim ruchem. Natomiast bryja to zupa owocowa na bazie kompotu lub suszu owocowego.
Cieszy nas, że młodsi uczestnicy warsztatów tak chętnie przygotowywali regionalne potrawy pod bacznym okiem seniorów.