Mapa strony

Magia Ziół i Pszczół

Data opublikowania: 25 listopada 2019

Autor:
Bożena Pełdiak
ODL:
Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne „Granica”

Projekt „Moc Ziół i Pszczół” realizowany przez nieformalną grupę seniorów z Lubawki zakładał trzy powiązane ze sobą bloki tematyczne: o ziołach, pszczołach, alchemicznym gotowaniu i eko-chemii. 58 uczestników projektu poprzez wykłady i warsztaty poznali ekologiczne, prozdrowotne rośliny, produkty i substancje, które mogą później wykorzystać w swoich gospodarstwach domowych oraz życie pszczół i ich rolę w ekosystemie.

Głównym celem projektu była integracja, aktywizacja i zaangażowanie lokalnych mieszkańców do wspólnego działania. Trzy spotkania z tematyki ziół zaowocowały poznaniem literatury z tego zakresu, omówieniem dwudziestu rodzajów ziół, ich właściwości i zastosowania w profilaktyce zdrowotnej, zbiorem rośliny wierzbówki kiprzycy w Szczepanowie i degustowaniem samodzielnie „wyprodukowanej” z niej herbaty, pakowaniem zebranych i wysuszonych w trakcie projektu ziół oraz podzieleniem się nimi między uczestnikami.

Trzy spotkania z tematyki pszczół przyniosły wiedzę o pracy i sprzęcie jaki potrzebuje pszczelarz do swojej pracy, o życiu i cyklu rozwoju pszczół, produktach i ich wykorzystaniu w celach zdrowotnych, oraz o obecnym zagrożeniu dla tych pożytecznych owadów. Odwiedziliśmy ubrani w ochronny strój pasiekę i zasiedliliśmy jeden ul pszczołami i pszczelą matką. Wykonaliśmy dla „naszego” pszczelarza 40 pełnych ramek, degustowaliśmy różne rodzaje miodów i wykonaliśmy z pszczelego wosku świeczki.

Dwa spotkania z alchemicznego gotowania i eko-chemii zapoznały nas z dzikimi jadalnymi roślinami i kwiatami, które można wykorzystać w kuchni, ich zdrowotnymi właściwościami, wykonaniem z udostępnionego uczestnikom receptariusza smacznych i pożytecznych dla zdrowia potraw. Degustowaliśmy wspólnie przygotowane przez nas produkty, poznaliśmy właściwości ogólnie znanych, łatwo dostępnych substancji jak. np. soda czy ocet. Z udostępnionego receptariusza na rożne produkty do zastosowania w gospodarstwie domowym jak np. mydło czy proszek do prania, samodzielnie wykonaliśmy czyścik do mycia naczyń.

W kolejnych spotkaniach można było zaobserwować coraz bardziej rosnące zainteresowanie uczestników projektu poruszaną tematyką, a także rosnące zadowolenie z podjęcia decyzji o uczestnictwie w projekcie. Skutkowao to otwieraniem się, angażowaniem w dyskusje na poruszane tematy, zadawaniem pytań, wymianą dotychczasowych własnych doświadczeń , ale też „babcinych” przepisów na różne dolegliwości i zdrowe mikstury, aktywnym uczestnictwem w grupie – szczególnie na warsztatach.

Na uroczystym zakończeniu, w którym uczestniczyli prezes Stowarzyszenia Granica Bożena Pełdiak i nasi prelegenci Andrzeja Mizera, Tadeusz Floriański i Maciej Zawierucha uczestnicy pochwalili się własnoręcznie wykonanymi potrawami, w których wykorzystano miód, dzikie rośliny, zioła i przyprawy i przy zaparzonej „naszej” herbatce prowadziliśmy wspólne rozmowy. Przeprowadziliśmy też test i każdy z nas mógł sam przekonać się ile nauczył się poprzez uczestnictwo w projekcie.