Głównym celem projektu było łączenie tradycji z nowoczesnością.
- Zgromadzono i wykorzystano przepisy na tradycyjne potrawy naszych mam i babć oraz wydrukowano broszurę z tymi przepisami.
- Przekazano umiejętności wicia i zdobienia wieńca dożynkowego.
- Nabyto wiedzę związaną z tradycjami i obrzędami dawnej wsi – wykład etnografa.
- Podtrzymywano tradycję wspólnego śpiewania piosenek ludowych i biesiadnych, wydrukowano śpiewniki z tymi piosenkami.
- Nabyto umiejętności artystycznego zdobienia potraw (multimedialny kurs carvingu).
- Wzbogacono umiejętności kulinarne poprzez przygotowywanie współczesnych potraw z grilla – wymiana przepisów i doświadczeń członków stowarzyszenia.
- Przygotowano prezentację starych przedmiotów, naczyń związanych z gospodarstwem wiejskim.
- Zaprezentowano przygotowany wieniec dożynkowy.
- Wycieczka do skansenu w Kolbuszowej.
- spotkania z etnografem dla mieszkańców;
- prezentacja zgromadzonych starych przedmiotów i sprzętów związanych z wsią;
- uwicie, ozdobienie i prezentacja wieńca dożynkowego;
- internetowy kurs carvingu;
- gromadzenie przepisów naszych mam i babć przez młodych wolontariuszy;
- prezentacja i degustacja przygotowanych potraw podczas Dożynek Gminnych;
- spotkanie przy grillu z degustacją grillowanych potraw i wspólnym biesiadnym śpiewaniu.
Odbiorcami byli mieszkańcy wsi Wola Żyrakowska, mieszkańcy gminy Żyraków, uczestnicy Dożynek Gminnych w Woli Wielkiej.
- OSP Wola Żyrakowska
- Centrum Kultury i Promocji w Woli Żyrakowskiej
- Urząd Gminy w Żyrakowie
- Parafia w Żyrakowie