- Zwiększenie zaangażowania w życie publiczne
- Stymulowanie aktywności obywatelskiej
- Integrowanie społeczności lokalnej
- Popularyzowanie potraw regionalnych
- Wspieranie osób dzielących wspólne zainteresowania
- Dwa szkolenia – warsztaty przygotowywania potraw
- Konkursy na przyrządzanie babki ziemniaczanej – osiedlowy i gminny o tytuł mistrza gminnego
- Poszczególni zwycięzcy zostali nagrodzeni pucharami i dyplomami
- Pokaz kulinarny przeprowadzony w czasie dożynek gminnych
- Kulinarny rajd rowerowy miał za zadanie przygotowanie w terenie potrawy kociołkowej i przygotowanej na ognisku.
- Wydano publikację zawierającą przepisy i informacje o babce ziemniaczanej
- Zaproponowano społeczności 3 tradycyjne potrawy miejscowe w formie degustacji i przepisów,
- Przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne, w których wzięło udział ponad 90 osób,
- Przeprowadzono pokazy kulinarne, którym przyglądało się ok 650 osób,
- Przeprowadzono warsztaty kulinarne podczas rajdu rowerowego, przy ognisku – 20 osób,
- Przeprowadzono konkursy kulinarne – udział 28 zawodników i 120 widzów,
- Wykonanych zostało 200 szt. ulotek i 50 szt. plakatów
- Wydano publikację kulinarną – 100 egz.
Odbiorcami byli mieszkańcy gminy oraz turyści tu przebywający. Z działań projektu korzystały osoby interesujące się kulinariami, a także firmy prowadzące żywienie oraz gospodarstwa agroturystyczne żywiące swoich gości. Pokaz kulinarny obejrzało ok 700 osób, w konkursach wzięło udział 25 uczestników i grup, gospodarstw agroturystycznych, Kół Gospodyń Wiejskich i firm, konkursy obejrzało ok. 200 osób.
Agroturystyka „U Królów” w Nowych Gutach
Burmistrz Orzysza
Restauracja Toskana Małgorzata Malik
Federacja Organizacji Socjalnych FOSa