Mapa strony

„Aż Miło Na Duszy Gdy świeży Chleb Puszy” czyli warsztaty, piec chlebowy I Pieczenie

Data opublikowania: 9 października 2021

Autor:
Katarzyna Kunert
ODL:
Stowarzyszenie Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska
Grantobiorca:
Narewka Kultur i Pokoleń

Ile trwa kulinarna podróż od pierwszego zamieszania zaczynu ze świeżą porcją mąki do wyjęcia z pieca upieczonego bochenka chleba? Jak odpowiednio napalić drewnem w piecu chlebowym? Jak prawidłowo ustawić formy, gdy pieczemy więcej, niż jeden bochenek na raz? Na te i wiele innych pytań otrzymali odpowiedzi uczestnicy warsztatów pieczenia tradycyjnego podlaskiego chleba na zakwasie.

Oto ich relacja:

Czy coś nas zaskoczyło? Oczywiście. Na przykład: okazuje się, że kształt powierzchni bochenka może zależeć od kształtu komory pieca oraz położenia blaszki w piecu. Albo: dodatkowe smarowanie wodą powierzchni bochenka tuż przed włożeniem do pieca oraz tuż po wyjęciu sprawi, że skórka będzie błyszcząca.

Nie sposób opowiedzieć tu o wszystkich zasadach pieczenia tradycyjnego podlaskiego chleba na zakwasie, ale śmiało możemy zaświadczyć, że pieczenie chleba to wspaniała rodzinna przygoda. Warta wysiłku i czasu procedura daje przepyszne efekty: chrupiąca skórka, zapach świeżości, sytość i niepowtarzalny smak.

Na poprzednich zajęciach ( https:/dzialajlokalnie.pl/az-milo-na-duszy-jak-swiezy-chleb-puszy-warsztaty-pieczenia-tradycyjnego-chleba-podlaskiego/ ) udało nam się nauczyć zagniatania ciasta.

Tym razem poznaliśmy technikę wypieku w tradycyjnym piecu chlebowym. Wbrew pozorom to nie jest takie proste, jak nam się wydawało. W wielu podlaskich domach już nie ma takich pieców, ale na terenach szczególnie wiejskich, wciąż mamy takie piece, choć są one używane co raz rzadziej. Mamy nadzieje, ze po naszych warsztatach jeszcze kilka z nich otrzyma „drugie życie”. Dzisiejsze chleby zostały dodatkowo wzbogacone ziarnami i innymi dodatkami. Teraz z niecierpliwością czekamy na III warsztaty, na których poznamy chleby świąteczne.

Warsztaty są owocem współpracy z Hajnowskim Ośrodkiem Działaj Lokalnie. Organizatorem jest Stowarzyszenie Narewka Kultur i Pokoleń.