Zioła – Kolejna Interesująca Prelekcja
Data opublikowania: 3 września 2020
- Autor:
- Sandra Willim
- ODL:
- Stowarzyszenie Kraina św. Anny
- Grantobiorca:
- Stowarzyszenie Odnowy Wsi i Ochrony Dziedzictwa Kulturowego miejscowości Rozmierz
Opublikuj:
Dnia 04.08.2020 odbyła się kolejna prelekcja na temat ziół w miejscowej świetlicy w ramach projektu „Wiosna, lato, jesień zima dzięki ziołom każdy rozmierzanin zdrowo się trzyma” realizowanego przez Stowarzyszenie Odnowy Wsi i Ochrony Dziedzictwa Kulturowego w Rozmierzy w ramach programu „Działaj Lokalnie 2020”.
Tym razem Pani Beata Świątek – zastępca dyrektora Muzeum Wsi Opolskiej wgłębiła się w produkcję herbaty. A przygotowanie takiej zdrowej i przede wszystkim pysznej herbaty to nie lada gratka. Pierwszym skojarzeniem, gdy padnie hasło „herbata” jest herbata czarna w woreczku lub też powszechnie znana herbata zielona. Okazuje się, że pochodzą one z jednego krzewa – liściastego krzewa herbacianego. Herbaty – zielona, żółta czy czarna różnią się tylko sposobem i długością obróbki i suszenia. Lecz herbata to nie tylko powszechnie znana herbata czarna i inne, ale to również herbata ziołowa, swojska, skomponowana z ziół – kwiatów i liści z naszych ogrodów, pól i lasów.
Kiedy i jak suszyć zioła dowiedzieliśmy się na pierwszej prelekcji. Na drugiej poznaliśmy sposoby prawidłowego przygotowania herbaty. Po zerwaniu zdrowych liści, zostawia się je by zwiędły. Następnie wyciskamy z nich sok (olejki eteryczne) poprzez mielenie, tłuczenie tłuczkiem lub rolowanie. Później roluje się i upycha ciasno liście do słoiczków i suszy w ciepłej temperaturze. Ten proces poznaliśmy w czasie własnoręcznych robót, gdzie każda grupa przygotowywała innym sposobem liście winogron, jeżyny i bergenii. Oprócz tego Pani Świątek tłumaczyła jak prawidłowo przechowywać zioła i jak zaparzać herbatę. Co powinniśmy wiedzieć o piciu herbaty – kiedy i dlaczego, by sobie nie zaszkodzić i jak ważne jest wsłuchać się w organizm i obserwować zmiany. Również syropy z ziół takich jak lipa, czarny bez czy jaśmin były brane pod lupę. Tym sposobem dowiedzieliśmy się wiele ważnych i istotnych rzeczy o ziołach i ich pochodnych.