Mapa strony

Przyjemne Z Pożytecznym W Muzealnym Ogrodzie Doliny Chocieli- Warsztaty Leśnej Kuchni

Data opublikowania: 2 września 2022

Autor:
Monika Gołucka
ODL:
Fundacja Nauka dla Środowiska
Grantobiorca:
Stowarzyszenie Klub Kobiet z Pazurem
Dzięki zaangażowaniu wielu społeczników, instytucji i pasji tworzenia w Muzealnym Ogrodzie Doliny Chocieli można miło i pożytecznie spędzić czas… To wszystko dzięki projektowi Działaj Lokalnie.
 
 
24 sierpnia odbyło się tu kolejne spotkanie mieszkańców, turystów i wszystkich, którzy chcieli wziąć udział w warsztatach leśnej kuchni. Historia, przeszłość z teraźniejszością, przyroda i człowiek, duzi i mali… Wszyscy tu byliśmy jednością i czuliśmy urok, i wyjątkowość miejsca – Doliny Chocieli.
 
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się co kiedyś jedzono, jakie lecznicze rośliny można znaleźć w Dolinie Chocieli i jakie przyrządzić z nich potrawy. Zebrano zioła – gałązki skrzypu, mięty, pokrzywy i wykonano wspólnie z KGW „Ach te Baby” z Kłanina świeże sałatki, placuszki, napoje lawendowe i soki.
 
Jak mówią organizatorki: Nasze zioła wykorzystano jako dodatek do podpłomyków, które pieczono na gorących kamieniach.Było lepienie, ugniatanie i próbowanie smaków! A warzywa z naszego permakulturowego ogrodu smakowały obłędnie.Nasi mieszkańcy z Ziemi Bobolickiej oraz zaprzyjaźnionego Koła Emerytów umilali czas piosenkami i dawnymi opowieściami. Był to wyjątkowy, wakacyjny czas.