Mapa strony

VII Benowski Festiwal Przetworów Owocowo-Warzywnych

Logotyp Lokalnej Fundacji Filantropijnej „Projekt”

Cel projektu

Celem projektu jest zdobycie umiejętności wykonywania dekoracji z warzyw i owoców. Poszukiwanie i podtrzymywanie tradycji kulinarnych na Powiślu. Organizacja festiwalu przetworów owocowo-warzywnych.

Działania zrealizowane w ramach projektu

Projekt polegał na realizowaniu celu poprzez udział chętnych osób (dorosłych, młodzieży i dzieci) w działaniach:

  1. Letnia szkoła gotowania:
    – robienie przetworów z sezonowych warzyw i owoców;
    – warsztaty z zakresu wykorzystania warzyw i owoców do dekoracji potraw i stołów na przyjęcia – zastosowanie metody karwingu.
  2. Warsztaty z zakresu zielarstwa.
  3. Festiwal przetworów owocowo-warzywnych.
  4. Promowanie potraw tradycyjnych i regionalnych.
  5. Promocja projektu.

Rezultaty projektu

  • nabyto umiejętności kulinarne z zakresu przetwórstwa i warzyw;
  • poznano wiadomości na temat właściwości ziół dziko rosnących i uprawianych oraz ich zastosowanie w kuchni i gospodarstwie domowym;
  • nabyto umiejętności wyrabiania dekoracji z warzyw i owoców;
  • około 300 osób skorzystało z VII Benowskiego Festiwalu Przetworów Owocowo-Warzywnych;
  • około 20 mieszkańców zaprezentowało swoje przetwory;
  • około 150 osób nabyło wiedzę na temat serwowanych o degustacji potraw regionalnych i tradycyjnych.

Odbiorcy projektu

Społeczność (dzieci, młodzież i dorośli) Gminy Ryjewo i Powiatów: Kwidzyńskiego, Sztumskiego, Tczewskiego.

Partnerzy w realizacji projektu

Gmina Ryjewo, Rada Gminy Ryjewo, Gminny Ośrodek Kultury w Ryjewie, Sołtys i Rada Sołecka wsi Benowo