Mapa strony

Księga smaków

Logotyp Stowarzyszenia Centrum Młodzieży „Arka”

Cel projektu

Głównym celem projektu była organizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podczas których uczestnicy przygotowywali potrawy bazując na regionalnych przepisach i tradycji polskiej wsi.

Działania zrealizowane w ramach projektu

W ramach projektu zorganizowano 12 zajęć kulinarnych, podczas których uczestnicy pod okiem pań z KGW przygotowywali wybraną przez siebie potrawę regionalną lub inną, najbardziej lubianą. Z uzbieranych przepisów powstała publikacja pt. „Księga Smaków”, która ozdobiona została zdjęciami przygotowanych potraw i uczestników zajęć. Zdobyte umiejętności i wiedzę kulinarną dzieci mogły pokazać na Kiermaszu Bożonarodzeniowym, na który do degustacji przygotowały świąteczne potrawy, wśród nich były pierogi z kapustą i grzybami, ryba, śledzie, schab ze śliwką, pasztet, kapusta z grzybami, kompot z suszu, pierniczki, serniki, oponki i wiele innych smakołyków. Słowa uznania z ust osób kosztujących potrawy były dla dzieci największą nagrodą za trud, jaki włożyły w ich przygotowanie.

Rezultaty projektu

Do najważniejszych osiągniętych rezultatów należy zaliczyć zawiązanie się grupy, która chce nadal doskonalić swoje umiejętności kulinarne, powstanie publikacji „Księga Smaków”, poznanie nowych potraw, nauka gotowania i samodzielności w kuchni, a umiejętność pracy w grupie przyczyniła się do integracji i zacieśnienia więzi międzyludzkich. Samodzielne przygotowanie potraw na Kiermasz Bożonarodzeniowy dało dzieciom satysfakcję i dumę z pozyskanych umiejętności.

Odbiorcy projektu

Odbiorcami projektu była 12-osobowa grupa dzieci w wieku od 8 do 15 lat, która brała udział w organizowanych zajęciach kulinarnych. Pośrednio odbiorcami były również osoby degustujące przygotowane potrawy podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego.

Partnerzy w realizacji projektu

Partnerami w realizacji projektu było Lipskie Centrum Kultury, Rapo Reklama w Lipsku, KGW w Krępie Kościelnej.