Mapa strony

IX Benowski Festiwal Przetworów Owocowo-Warzywnych

Logotyp Lokalnej Fundacji Filantropijnej „Projekt”

Cel projektu

Celem projektu było przekazanie i podtrzymywanie tradycji kulinarnych z Powiśla. Skupiono się na wykorzystaniu sezonowych owoców do przyrządzania przetworów, ciast i sałatek.

Działania zrealizowane w ramach projektu

Podczas Letniej Szkoły Gotowania, która została zorganizowana w ramach projektu: dzieci, młodzież a także dorośli mieli okazję nauczyć jak smaki lata zachować na dłużej – poznali oni przepisy na robienie przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Dodatkowo przeprowadzono warsztaty pieczenia ciast kruchych i drożdżowych z wykorzystaniem dojrzałych owoców.

Uczestnicy projektu mieli również okazję nauczyć się robienia kwiatów z bibuły. Świetnym podsumowaniem projektu był festiwal, na którym można było skosztować doskonałych przetworów z warzyw i owoców.

Rezultaty projektu

Uczestnicy zdobyli umiejętności kulinarne z zakresu przygotowania przetworów z owoców i warzyw oraz pieczenia ciast i przyrządzania sałatek. Pokazano również tradycję wykonywania kwiatów z bibuły.

Odbiorcy projektu

Cała społeczność – dzieci, młodzież i dorośli z Gminy Ryjewo oraz powiatów kwidzyńskiego i sztumskiego.

Partnerzy w realizacji projektu

Gmina Ryjewo, Rada Gminy Ryjewo, Gminny Ośrodek Kultury w Ryjewie, Sołtys i Rada Sołecka wsi Benowo, OSP w Benowie.