- Realizator:
- Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich "Renawa"
- Telefon:
- 694560493
- Adres email:
- irena.bargiel@wp.pl
- Osoba kontaktowa:
- Irena Bargieł
3500 Wysokość dotacji
7150 Całkowita wartość
3500 Wysokość dotacji
7150 Całkowita wartość
Celem projektu było przekazanie i podtrzymywanie tradycji kulinarnych z Powiśla. Skupiono się na wykorzystaniu sezonowych owoców do przyrządzania przetworów, ciast i sałatek.
Podczas Letniej Szkoły Gotowania, która została zorganizowana w ramach projektu: dzieci, młodzież a także dorośli mieli okazję nauczyć jak smaki lata zachować na dłużej – poznali oni przepisy na robienie przetworów z sezonowych warzyw i owoców. Dodatkowo przeprowadzono warsztaty pieczenia ciast kruchych i drożdżowych z wykorzystaniem dojrzałych owoców.
Uczestnicy projektu mieli również okazję nauczyć się robienia kwiatów z bibuły. Świetnym podsumowaniem projektu był festiwal, na którym można było skosztować doskonałych przetworów z warzyw i owoców.
Uczestnicy zdobyli umiejętności kulinarne z zakresu przygotowania przetworów z owoców i warzyw oraz pieczenia ciast i przyrządzania sałatek. Pokazano również tradycję wykonywania kwiatów z bibuły.
Cała społeczność – dzieci, młodzież i dorośli z Gminy Ryjewo oraz powiatów kwidzyńskiego i sztumskiego.
Gmina Ryjewo, Rada Gminy Ryjewo, Gminny Ośrodek Kultury w Ryjewie, Sołtys i Rada Sołecka wsi Benowo, OSP w Benowie.