Mapa strony

Gotujemy zdrowo – kuchnia pięciu przemian na polskim stole

Logotyp Fundacji Parasol

Cel projektu

Promowanie lokalnych dostawców i produktów spożywczych oraz zdrowego stylu życia w oparciu o coraz bardziej powszechną Tradycyjną Medycynę Chińską, tworzenie lokalnej grupy slowfoodowej.

Działania zrealizowane w ramach projektu

Cykl warsztatów kulinarnych bazujących na TMC – Kuchnia 5 Przemian na Polskim Stole – odnoszących się do różnych grup docelowych, m.in. dzieci i matek, osób bez względu na wiek oraz takich, które chcą wzmocnić swój organizm działając w zgodzie z naturalnym rytmem życia. Ponadto promowanie kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. W ramach projektu zrealizowano także warsztaty plenerowe, odnoszące się do tradycyjnego wypieku chleba na zakwasie.

Rezultaty projektu

Wyłonienie grupy chcącej kontynuować działania społeczne na rzecz profilaktyki chorób cywilizacyjnych poprzez kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz umiejętność reagowania na spotykające nas dolegliwości.

Odbiorcy projektu

Wszystkie grupy wiekowe niezależnie od płci.

Partnerzy w realizacji projektu

Fundacja Rozwoju Lokalnego Parasol, Erasmus+, Jaśkowa Dolina, Fajny Warzywniak