Mapa strony

Etnokuchnia dookoła świata

Logotyp Stowarzyszenia Cieszyńskiej Młodzieży Twórczej

Cel projektu

Projekt „Etnokuchnia Dookoła Świata” odpowiadał na bardzo duże zainteresowanie lokalnej społeczności kulinarnymi ciekawostkami z różnych stron świata. Polegał na zorganizowaniu warsztatów kulinarnych.

Działania zrealizowane w ramach projektu

W ramach projektu zorganizowaliśmy kilka spotkań kulinarnych. Uczestnicy poznali kulinarne tradycje i zwyczaje Maroka, Kuby i Beskidu Śląskiego. Konkretne działania zrealizowane w ramach projektu odbyły się w trzech etapach:

  • 9 lipca 2016 – WARSZTATY KUCHNI MAROKAŃSKIEJ, pokaz gotowania i podawania potraw w wykonaniu kucharzy z grupy Chigaga Group z Sahary.
  • 25 lipca 2016 – WARSZTATY KUCHNI KUBAŃSKIEJ, pokaz oraz degustacja tradycyjnych potraw kubańskich przygotowanych przez Teresę Krzysztofiak – osobę przez 20 lat mieszkającą na Kubie oraz przez Fernano Torresa – kucharza z Kuby.
  • 14 sierpnia 2016 – WARSZTATY KUCHNI GÓRALSKIEJ, degustacja i pokaz serwowania potraw w wykonaniu Anety Okupskiej-Pońc – laureatki tytułu Oryginalna Kobieta Śląska Cieszyńskiego.

Rezultaty projektu

Rezultatami projektu są:

  1. Zdobycie umiejętności gotowania potraw z różnych stron świata.
  2. Przekazanie wiedzy o tradycjach kulinarnych Maroka, Kuby i Beskidu Śląskiego przez mistrzów kulinarnych z wymienionych krajów.
  3. Integracja lokalnej społeczności podczas wspólnego gotowania.
  4. Wymiana konkretnych przepisów między uczestnikami.

Odbiorcy projektu

Odbiorcami projektu byli mieszkańcy gminy Goleszów, a zwłaszcza dzieci, młodzież i całe rodziny. Odbyły się cztery spotkania.

Partnerzy w realizacji projektu

Partnerami w realizacji projektu był Urząd Gminy Goleszów oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Goleszowie.