Mapa strony

W domu, w lesie, na polanie – wszędzie dobre gotowanie – warsztaty kulinarne dla wszystkich

Logotyp Żywieckiej Fundacji Rozwoju

Cel projektu

Integracja lokalnej społeczności, wymiana międzypokoleniowa, przekazywanie wartości, stworzenie alternatywnych form spędzania wolnego czasu, promowanie lokalnego dziedzictwa kulturowego.

Działania zrealizowane w ramach projektu

Zorganizowano cykl warsztatów kulinarnych podzielonych tematycznie: zupy, dania mączne, mięsa, dania półmięsne, warzywa, desery, zioła w kuchni. Warsztaty poprzedzone były wykładami. Przygotowane zostały degustacje potraw dla mieszkańców, turystów, młodzieży szkolnej. Na zakończenie wydano broszurę z najciekawszymi przepisami potraw realizowanymi podczas projektu.

Rezultaty projektu

Integracja grupy, wymiana doświadczeń, zrealizowana potrzeba spotkań, zdobycie nowych umiejętności (nauka gotowania), przekaz kulturowy.

Odbiorcy projektu

W warsztatach uczestniczyło 50 osób (grupa zróżnicowana wiekowo), z degustacji korzystali mieszkańcy oraz turyści odwiedzający Koszarawę, młodzież szkolna.

Partnerzy w realizacji projektu

Głównym partnerem projektu był Gminny Ośrodek Kultury, który udostępniał kuchnię, salę i inne pomieszczenia na potrzeby realizacji projektu. Przekazał również środki na realizację projektu – wydanie broszury z przepisami.