Pierwsze warsztaty „W babcinej kuchni” ruszyły!
Data opublikowania: 5 sierpnia 2019
- Autor:
- Marta Ślebioda
- ODL:
- Stowarzyszenie „Unia Nadwarciańska”
Opublikuj:
Koło Gospodyń Wiejskich w Ratyniu rozpoczęło realizację projektu pt. W babcinej kuchni. Pierwsze warsztaty to tematyka kiszenia kapusty, ogórków i robienia smalcu.
W połowie lipca sala OSP w Ratyniu wypełniła się gwarem rozmów, ale i różnymi zapachami. Warsztaty kulinarne, które się tam odbyły miały na celu propagowanie dawnych metod kiszenia kapusty i ogórków i przekazania tych cennych wskazówek młodemu pokoleniu. Integracja międzypokoleniowa i pobudzenie do aktywności to również ważny cel tego zadania. W warsztatach wzięło udział 30 osób.
Projekt jest dofinansowany ze środków programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Środki pozyskane za pośrednictwem Afiliowanego Ośrodka Działaj Lokalnie Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska.