Mapa strony

Pierwsze warsztaty „W babcinej kuchni” ruszyły!

Data opublikowania: 5 sierpnia 2019

Autor:
Marta Ślebioda
ODL:
Stowarzyszenie „Unia Nadwarciańska”

Koło Gospodyń Wiejskich w Ratyniu rozpoczęło realizację projektu pt. W babcinej kuchni. Pierwsze warsztaty to tematyka kiszenia kapusty, ogórków i robienia smalcu.

W połowie lipca sala OSP w Ratyniu wypełniła się gwarem rozmów, ale i różnymi zapachami. Warsztaty kulinarne, które się tam odbyły miały na celu propagowanie dawnych metod kiszenia kapusty i ogórków i przekazania tych cennych wskazówek młodemu pokoleniu. Integracja międzypokoleniowa i pobudzenie do aktywności to również ważny cel tego zadania. W warsztatach wzięło udział 30 osób.

Projekt jest dofinansowany ze środków programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Środki pozyskane za pośrednictwem Afiliowanego Ośrodka Działaj Lokalnie Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska.