Mapa strony

Pieczenie chleba

Data opublikowania: 7 listopada 2018

ODL:
Fundacja Lokalna Grupa Działania - Naszyjnik Północy
Grantobiorca:
Biblioteka w Przechlewie

Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat, a zapach pieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszym aromatów świata.

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą

z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba…

Tęskno mi Panie…”  C.K.Norwid

Chleb przez wieki stał się nie tylko symbolem pożywienia, ale i symbolem życia. Warsztaty pieczenia chleba przez dzieci i młodzież w Chacie Kaszubskiej miały na celu uzmysłowić młodym ludziom jaką ważną rolę chleb pełnił w życiu naszych przodków oraz jaki stosunek obecnie mamy do tego produktu.

Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, że chleb przez wieki stał się nie tylko symbolem pożywienia, ale i symbolem życia. Jego brak oznaczał głód i śmierć. Traktowano go jako dar Boży, chleb darzony był szczególną czcią. Chleba się nigdy nie wyrzucało, a  kromkę, która upadła podnoszono z należytym szacunkiem i całowano. Przed rozkrojeniem bochenka na jego skórce kreślono nożem znak krzyża. Wiele osób te zwyczaje praktykuje do dziś.

Młodzież uzmysłowiła sobie, że najbardziej integrują rodzinę posiłki przy wspólnym stole, na którym leży chleb, podstawa pożywienia.

Młodzi piekarze otrzymali przepis na wypiek chleba oraz przygotowane, w niezbędne pomoce piekarskie, stanowisko. Zgodnie z instrukcją „mistrza piekarza” wykonywali polecenia. Odważali mąkę żytnią i pszenną, dodawali ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, solili, dodawali wodę i mleko oraz zakwas. Najważniejsze w wyrobieniu ciasta na chleb jest odpowiednie napowietrzenie, wygniatanie i odpoczywanie. Ciasto chlebowe umieszczono w małych prostokątnych foremkach, posypano makiem lub czarnuszką, by podnieść jego walory smakowe i wizualne. Wszystkie foremki umieszczono w piecu chlebowym opalonym drewnem.

Po dwóch godzinach pięknie upieczone bochenki chleba wyciągnięto z pieca i smarowano zimną wodą, by skórka była chrupiąca i lśniąca.

W czasie wypieku chleba dzieci zwiedzały Chatę Kaszubską, zobaczyły stare przedmioty użytkowe, stroje ludowe i dużo ciekawostek z życia Kaszubów.

Warsztaty odbyły się w Swornychgaciach wsi oddalonej od Przechlewo około 20 kilometrów, położonej w powiecie chojnickim, w krainie historycznej Kaszuby.