Mapa strony

„Kulinarny Wehikuł Czasu” Zabiera Nas do Regionalnej Kuchni Podlaskiej

Data opublikowania: 23 sierpnia 2019

Autor:
Małgorzata Siegień
ODL:
Stowarzyszenie Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska

„Kulinarny wehikuł czasuto projekt, który realizowany jest przez grupę nieformalną „Chcieć to móc”. Celem projektu jest popularyzacja wiedzy na temat kuchni regionalnej, przygotowanie i degustacja potraw oraz spisanie podlaskich, tradycyjnych przepisów kulinarnych.

Uczestnicy projektu mają już za sobą kilka warsztatów, takich jak: robienie babki ziemniaczanej, pieczenie popularnego na Podlasiu ciasta Marcinka i wyrób własnoręczny masła.

Pierwsze warsztaty odbyły się już na początku sierpnia. Uczestnicy piekli babkę ziemniaczaną, potocznie zwaną kartoflarzem. Jest to tradycyjna potrawa regionalna z utartych surowych ziemniaków wymieszanych z mięsem lub skwarkami, zapieczona w piekarniku na złocisto-brązowy kolor.

Kolejne ciekawe warsztaty to pieczenie Marcinka. Jest to wielowarstwowe ciasto, przekładane kremem ze śmietany, które wyglądem przypomina tort.

Podczas warsztatów wyrabiania masła uczestnicy projektu mogli poznać tajniki ubijania swojego masła z ekologicznych produktów. Dowiedzieli się jak wygląda maselnica i jakie jest jej zastosowanie, a następnie przy jej użyciu własnoręcznie wykonali masło.

Wszystkie zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i starszych mieszkańców.

Już niedługo ,,Kulinarny wehikuł czasu” zabierze nas do Wioski Bulwy w Lipinach gdzie będziemy mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z ziemniaka.

Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodka Działaj Lokalnie w Hajnówce.