Mapa strony

Kaliśnie Kiełbasy – Smak Dzieciństwa

Data opublikowania: 30 października 2020

Autor:
Sylwia Iwanowska
ODL:
Stowarzyszenie Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska
Grantobiorca:
KGW Łuczyna w Narewce

Dobiega końca realizacja projektu pt. „Kaliśnie Gotowanie”, który Koło Gospodyń Wiejskich „Łuczyna” w Narewce prowadziła dzięki dotacji ze Stowarzyszenia Samorządów Euroregionu Puszcza Białowieska. Ostatnie warsztaty w projekcie  były chyba najsmaczniejsze. Świeże mięso, dodatki i przyprawy wraz z fachowym uwędzeniem zapewniły pożądany efekt zapachowo-smakowy. Tym razem, podobnie jak podczas poprzednich warsztatów pieczenia pączków ziemniaczanych oraz gotowania kaliśnich weków, dyskutowaliśmy ile i jakich przypraw należy dodać, jak długo parzyć i wędzić wędliny. Oczywiście szybko doszliśmy do wspólnego przepisu. Smak i zapach kiełbas potwierdził słuszność naszego wyboru.

Podsumowując cały kwartał i wszystkie zajęcia, możemy śmiało potwierdzić, że wspólne zajęcia, praca, przebywanie z sobą są najlepszą metodą na zacieśnienie sąsiedzkich relacji, które w aktualnej sytuacji są tak bardzo ważne w niewielkich społecznościach lokalnych jaka stanowimy.